Om

Om Lena Nilsson återbruksdesigner

Om Lena Nilsson återbruksdesigner
I Antika Syfabriken tillverkas unika plagg av återbrukat, gammalt och nytt.

Jag är Lena Nilsson, återbruksdesigner. När jag får hjälpa och inspirera, den som vill utveckla sin återbrukar-blick eller unika klädstil, känner jag lycka. Hur kan du ta tillvara dina favoritkläder genom att fixa till eller kanske sy om lite? Eller… hur gör man för att ta tillvara textila material, garner och annat för att kunna återbruka och skapa nya kläder? Sånt är frågor som jag gillar att få hålla på med. Någon behöver kanske tips och råd i sy- eller mönsterfrågor? Då står jag gärna till tjänst med det.

Du kan boka in dig på en privat konsultation online med mig. Det kan vara att du vill ha lite hjälp när du ska kolla igenom garderoben eller helt enkelt bolla lite ideér omkring din egen unika stil. Allt är möjligt!

Jag; Lena Nilsson, är en passionerad återbruksdesigner sedan tidiga barnsben. Allt handlar allt om skapande för mig. Färger, former och mönster i alla dess uttryck är min passion. Tidigare har jag sysslat en del med målande konst men nu handlar det om kläder och stil för hela slanten. I vårt uthus hemma på gården har jag byggt upp Antika Syfabriken. Där håller jag till med min tillverkning av återbruksdesign och med mina kurser i de generösa och härliga lokalerna. Allt det här känns särskilt roligt nu när det återigen har blivit i ropet med återbruk och återupptäckande av gamla traditioner. Det här med att ta tillvara sina kläder har kommit tillbaka igen. I like it!

Välkommen in i min värld av gamla antika symaskiner, tyger, skinn, knappar, spetsar, garner och gamla kläder!

Lena Nilsson återbruksdesiger

Om min bakgrund

Egentligen var det ganska så självklart att jag valde en utbildning till sömmerska när det var dags för gymnasiet på 70-talet. Jag ville ju bli designer, jag. Min utbildning på Beklädnadstekniska är absolut ingenting jag har ångrat sen. Den gedigna utbildningen gav mig till exempel modet att köpa en textilaffär något år efter gymnasietidens slut. Där i mitt stora syrum kunde jag vara Lena Nilsson återbruksdesigner som jag så gärna ville vara. Det fanns många stunder när det inte fanns några kunder i affären. Före detta hann jag jobba ett kortare tid på syfabriken Algots Nord i Skellefteå också. Där var det löpande band och full fart.

Algots syfabrik
Gammal bild från syfabriken Algots i Borås

Sömnad i alla dess former har gett mig otroligt mycket glädje genom åren. Bland annat så har jag verkligen gillat att alltid kunnat skapa det modeller med de detaljer, färgval och mönster som jag själv har önskat oavsett om det har funnits utbud på marknaden eller inte. Till exempel så gillar jag prickigt och det finns inte så ofta i affärerna men jag har kunnat sy prickigt, helt perfekt! Mina sykunskaper har varit till fantastiskt god ekonomisk nytta också, speciellt under småbarnsåren. Jag sydde, och för all del stickade, i stort sett allt som mina barn behövde i klädväg på den tiden.