Sy in byxor ”osynligt”

Sy in byxor osynligt
Stryker ut sömmen på de insydda byxorna så blir de som nya igen. passformen är perfekt!

Sy in byxor ”osynligt”

För att sy in byxor ”osynligt” behöver du först vända byxorna aviga. Det som du behöver tittar efter först är ett ställe där du kan sy in utan att det känns klumpigt. Det första man gärna tänker på är sidsömmar och baksömmen när man ska sy in. Men då är det så att industri-tillverkade byxor ofta är sydda med fällsömmar. De sömmarna har ca 4 lager tyg i sig och är därför rätt besvärliga att sy in i närheten av. En annan faktor som påverkar hur jag ska tänka, när jag ska sy in byxor, är hur många centimeter som ska sys in. Om det är mer än 10 centimeter så är det mest troligt att jag delar upp insömnaden på tre eller till och med fyra ställen.

Nålar in ett insnitt längs med bakfickan på avigsidan.

Planera smart före insömnaden av för vida byxor

I det här fallet så var byxorna 8 centimeter för vida så dessa fördelades på två ställen intill bakfickorna. På detta sätt så följer sömmen sidorna på bakfickorna och märks mindre. En annan vinning som jag hade i det här fallet är att jag slipper sprätta i hällorna på midjebandet. Det sparar tid!

Sytt in byxor under viktminskning
du behöver inte köpa nya byxor under viktminskning utan kan sy in ett par storlekar innan du behöver köpa nytt

Specialfall av sy in byxor ”osynligt”

Om det är så att byxorna är för vida hela vägen ned längs byxbenen också så rekommenderar jag dig att sy in byxorna intill sidsömmen. Då börjar man med att sprätta upp fållarna nedtill. Om byxorna är mycket för stora så är det lämpligt att sy in benen både i sidsömmarna och bensömmarna på insidan för att få ett bra resultat. Det kan till och med vara så att det bästa är att klippa bort alla tjocka fällsömmar och sy helt nya sömmar i ett sådant fall.

Lena Nilsson återbruksdesigner
Jag hjälper dig online med omsömnadsprojekten

Behöver du hjälp?

Om du behöver hjälp och råd när du till exempel ska sy in byxor så ordnar jag det online (300 kr/30 min)

Ring mig så bestämmer vi en tid som passar: 070 – 6023986

Dela och följ Antika Syfabriken 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *