Annsofie stickar
|

Annsofies brinnande intresse för klädsömnad 

Annsofie har brinnande intresse för klädsömnad

Vid intervjun med Annsofie Savillé var det tydligt att hennes brinnande intresse för klädsömnad kom med modersmjölken. Alla i hennes släkt var otroligt händiga. Det kändes därför helt naturligt för Annsofie att sy sina egna kläder från tidig barndom. Mormor och farmor pekar hon särskilt ut som förebilder. Förutom att Annsofie och hennes kusin fick lära sig hur man syr kläder så fick de en inblick i konsten att brodera i Hardangersöm. Tillsammans med sin kusin sydde hon, vid 10 års ålder, flera T-shirts av gamla handdukar. Enkla modeller var det ju såklart – men ändå – vilken kreativitet! Till konfirmationen sydde farmor till hennes finklänning men bröllopsklänningen sydde hon själv, vid 20 års ålder… Underligt nog så valde Annsofie ändå träslöjd i skolan. Nu, när hon tänker på det så här i efterhand känns det som att hon bara var ”obstinat på något sätt”😃.

Fick sin första symaskin av mormor och morfar

Annsofie kände stor glädje och stolthet när hon fick en egen symaskin av mormor och morfar. Hon sydde mycket och fortsatte att utveckla sitt brinnande intresse för klädsömnad mer och mer. I slutet av 70-talet var Annsofie verksam med kurser i skinn- och klädsömnad samt sidenmålning genom studieförbundet NBV. Först var det bara sykurser. Senare fick hon gå flera vidareutbildningar genom NBV i andra tekniker. Samtidigt som kurserna i klädsömnad gick av stapeln så arrangerade Annsofie shopping-utflykter med minibuss till Borås. Det bästa eldoradot för sy-nördar! Hon blev faktiskt som lite känd för de där resorna.

Meningen: ”När åker vi?” minns Annsofie med ett leende på läpparna

– Kvinnorna var som tokiga och ville åka dit hela tiden. De stora tyg-grossisterna fick många besök av oss de åren när vi kom för att vrålhandla billiga tyger, berättar Annsofie.

Det finns väl inte någon här som känner igen sig??? Lusten att samla på sig tyger och annat material är väl för härligt? Snacka om hur rik man känner sig, när man ser på allt material som samlats på hyllorna… Det kan ju va bra att ha SEN!

SEN… kom en period av barnafödande och café verksamheter

Annsofie fick fyra barn som alla är födda på åttiotalet och hon sydde nästan allt till dom. Antingen fick de ha ärvda kläder eller så hade hon sytt dom själv. Det var egentligen ekonomiskt nödvändigt men det var ju roligt också. Sömnaden blev hennes kvällssysselsättning under den här intensiva perioden. Inget Tv-tittande för Annsofie utan hon laddade sina batterier på det här sättet. Även nu blev det många turer till Borås där det gick att få tag på och köpa billiga tyger.

Insprängt i detta redan så hektiska liv så köpte Annsofie en caféverksamhet, som hon blev väldigt involverad i. Då tog det faktiskt stopp med sömnaden. Hon hann helt enkelt inte.

Annsofie stickar

Såg en annons och Annsofies brinnande intresse för klädsömnad tog fart igen

På sin egen födelsedag i maj 1993, såg Annsofie en annons i tidningen om en tjej som ville starta en syateljé. Kan vi gissa vad som hände? Hon tog omedelbart kontakt med den tjejen, allt annat hade varit otänkbart. De fattade tycke och plötsligt var allt med sömnad, inspiration, tyger igång igen. Annsofies brinnande intresse för att sy hade fått nytt bränsle.

Tunika med snäckskalsknapper
Detaljbild på snäckskalsknappar

Siden & Sammet i Trollhättan blev Annsofies nya lekplats. Namnet kom sig av att de ville bara sy av naturmaterial. Åtskilliga vackra bal- och bröllopsklänningar lämnade deras syateljé under den där perioden. De vackra tygerna såldes också direkt till en del kunder som sydde själva. Annsofie och hennes kollega höll också kurser i färganalys som var så populärt de där åren.

Så kom livet emellan och det behövdes mer pengar

Det är väl ingen hemlighet att hantverksyrken har varit svåra att försörja sig på i alla tider. Det blev tydligt för Annsofie när hon behövde bli självförsörjande ”pronto” i samband med skilsmässan. Pengar behövdes omgående och hon avslutade sin del i syateljén för att börja jobba i restaurangvärlden. Det här blev slutet på Annsofies intensiva sömnadskarriär och numera syr hon bara för nöjes skull lite då och då.

-Men ibland kan jag känna en längtan efter att sy mer, avslutar Annsofi sin berättelse. Vi får väl se hur det blir med det framöver. De sista bilderna visar hennes spännande kreativitet så vi får väl hoppas…

Annsofies kreativa sömnad
Omsydd klänning

Dela sömnadsinspiration och textilt återbruk till dina vänner😘!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *