Återskapat mitt favoritplagg koftan
|

Återskapa och blås nytt liv i dina favoritplagg 

Återskapa dina favoritplagg betyder även att återbruka. Miljömässigt är det ju toppen för framtiden. det finns många vinklar på det här med att laga, sy om och fixa till dina kläder. Att återskapa och återbruka i den egna garderoben betyder så mycket mer än miljövinsterna…

  • ökad kontroll över att sätta ihop plagg som fungerar med varandra färg och mönstermässigt
  • känslan av att förlänga livslängden på favoritplaggen genom återskapandet
  • självkänslan i att kunna sy själv de modeller som du vill ha och som passar din kropp
  • förmågan att skapa ett eget uttryck och stil i dina kläder med färger och mönster

Min återskapade älsklingskofta

Jag köpte en grå bomullskofta för att antal år sedan och jag har använt den i ur och skur. hela tiden har jag varit noga med att vädra den ofta för att slippa tvätta. Men till slut var det dags… Jag blev tvungen att tvätta min älskade kofta. Det fanns en obehaglig känsla av att min fina kofta riskerade att krympa efter tvätt, eftersom det var en bomullskofta. Så innan jag tvättade den tog jag fram mönsterpapper och ritade av koftan. Jag tänkte så här: – Troligtvis blir det så att jag måste sy en ny kofta av något stickat tyg senare. Och mycket riktigt – den krympte flera centimeter.

Återskapa ditt favoritplagg

Jag har ändå fortsatt att använda koftan ett tag till, av gammal vana och av bara farten. men jag kände mig inte lika nöjd längre så den har blivit liggande i skåpet oanvänd… Den ser inte så rolig ut längre. Som jag skrev i förra inlägget Nya vårkläder = sy om och fixa till de gamla  så blev koftan utrensad. Men inte bara utrensad utan också utvald. Utvald till att bli återskapad! Jag kom på att jag skulle virka en förlängning på den.

Min "favo" bomullskofta ska återskapas

Återskapar-planen var att virka till en spetskant som förlängning

Återskaparplanen var att jag skulle hitta ett garn i samma grå färg som koftan, Helst skulle det såklart vara bomullsgarn men det skulle visa sig vara lite svårare än jag hade trott. Det första jag gjorde var att ta en runda i mitt eget garnlager. Ingen framgång där, tyvärr… Jag blev tvungen att köpa nytt och det garn som visade sig passa färgmässigt och med grovleken var av akryl. OK, jag köpte garnet och tänkte att det kan i alla fall inte bli sämre än vad det är. När jag kom hem så letade jag fram ett passande spetsmönster.

Akrylgarn kontra bomullsgarn
Virkat om flera gånger
Virkad spetskant som förlängning

Det blev rätt så många virkande timmar på grund av att jag fick riva upp flera gånger innan det blev bra. En orsak till det var att akrylgarnet töjer sig mycket mer än bomullsgarnet. Men till slut gav mina ansträngningar utdelning. Jag är jättenöjd. Nu använder jag koftan var och varannan dag igen. se så glad jag är!

Återskapat mitt favoritplagg koftan
Dela sömnadsinspiration och textilt återbruk till dina vänner😘!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *