Fina färger ger lite vårkänslor i köket…

Fina färger ger lite vårkänslor i köket…

Nu har vårt väder helt plötsligt växlat om från 15 – 20 minusgrader till 5 – 8 plusgrader och då vaknar ju vårkänslorna. För mig innebär det ofta att plocka fram nya färger för att matcha dessa känslor.

Här ser du lite exempel på fina disktrasor i återbruk. De är handstickade av återvunnet garn från upprivna spetsdukar. Om du ska återanvända upprivet garn så behöver du tvätta och torka garnet innan du kan sticka av det igen.

God Jul och Gott Nytt år 2021 önskar Lena Nilsson

Lena Nilsson återbruksdesigner vid Antika Syfabriken

God Jul och Gott Nytt År 2021 önskar Lena Nilsson

God Jul och Gott Nytt År 2021: Just den önskan har en speciell innebörd inför året 2021 på grund av Corona-pandemin förståss. Jag hoppas att ni hittar nya trevliga sätt att fira en trivsam jul och nyår med de förutsättningar som gäller i år. Firandet blir säkert annorlunda för de flesta men det kan ju också innebära att vi hittar nya former som blir användbara för oss i framtiden.

Det gäller inte hur man har det utan hur man tar det.

I mitt liv så tänker jag ofta på vad jag själv kan göra för att känna att varje dag ska kännas meningsfull. För mig så är det just detta med att hålla på med återbruk och kreativt arbete med färger som ger meningsfullhet. För mig så gynnar det ett positivt sinne i dessa tunga dagar. Låt 2021 bli ett år där du tar tag i dina drömmar. Fyll tiden med det som ger dig energi och glädje i dessa oroliga tider.

Sy in byxor ”osynligt”

Stryker ut sömmen på de insydda byxorna så blir de som nya igen. Passformen perfekt igen!

Sy in byxor ”osynligt”

För att sy in byxor ”osynligt” behöver du börja med att vända byxorna aviga. Det som du behöver tittar efter först är ett ställe där du kan sy in utan att det känns klumpigt. Mest vanligt är väl att titta efter sidsömmar och baksömmen när man ska sy in. Men då är det ofta så att industri-tillverkade byxor är sydda med fällsömmar. Fällsömmar består av ca 4 lager tyg och är därför rätt besvärliga att sy in i närheten av. En annan faktor som påverkar valet av plats för insömnaden är hur många centimeter som ska sys in. Om det är mer än 10 centimeter som ska sys in är det nog klokt att dela upp insömnaden på tre eller till och med fyra ställen.

Nålar in ett insnitt längs med bakfickan på avigsidan.

Planera smart före insömnaden av för vida byxor

I det här fallet så var byxorna 8 centimeter för vida. Dessa centrimetrar fördelade jag på två ställen, alldeles intill bakfickorna. På så sätt får jag sömmen att följa sidorna på bakfickorna och märks mindre. En annan vinning som jag hade i det här fallet är att jag slipper sprätta i hällorna på midjebandet. Och det sparar både tid och kraft!

Du behöver inte köpa nya byxor under viktminskningsperioden. Sy bara in ett par storlekar på vägen innan det blir nya byxor

Specialfall av sy in byxor ”osynligt”

Börja då med att sprätta upp fållarna nedtill i byxorna innan du börjar sy in någonting alls. Har byxorna mycket vidd hela vägen ned längs byxbenen så rekommenderar jag dig att sy in byxorna intill sidsömmen. Men är det så att byxorna är väldigt mycket för stora så är det lämpligt att sy in benen både i sidsömmarna och bensömmarna på insidan för att få ett bra resultat. Det kan till och med vara så att det bästa är att klippa bort alla tjocka fällsömmar och sy helt nya sömmar en sådan gång.

Behöver du hjälp?

Till exempel när du ska sy in dina byxor finns hjälpen hos mig online.

Läs mer… Tjänster

Antika Syfabriken förbättrar i lokalerna under Corona-krisen…

En ny titt in i Antika Syfabriken…

Antika Syfabriken förbättrar i lokalerna under Corona-krisen

Allt blev helt förändrat i och med Corona-krisen. Ingen visste hur det skulle bli och allt sattes på paus. För mig kändes det så småningom mest vettigt att ta itu med mina lokaler. Förra hösten fick jag besök av flera grupper och det kändes lite trångt när alla skulle sitta ned samtidigt. Dessutom fick jag säckar med fantastiska tyggåvor till skänks efter att tidningen Norran publicerat ett otroligt fint reportage om Antika Syfabrikens verksamhet.

Utökat tyglager med plats för allt material

Gott om plats för att ta emot kursdeltagare och kunder

Förutom den nya lagerplatsen så har jag skaffat ett höj- och sänkbart underrede till mitt tillskärarbord och ett större symaskinsbord. Nu har jag fått gott om plats för mina kursdeltagare och kunder som vill ha hjälp med att återbruka och sy om sina egna kläder.

Symaskinsbordet med alla maskiner

Detta gäller just nu ifråga om besök i Antika Syfabriken med anledning av Corona-krisen

Grupper om max 3 personer kan förboka besök i Antika Syfabriken hos mig. Detta för att minimera risken för smitta av Covid -19.

Ring och boka tid…Kontakt

Du kan också boka en tid för en enskild konsultation och få hjälp med att börja se med nya ögon på dina kläder i garderoben.

Läs mer…Tjänster

Åza Meijer från Radio P4 Västerbotten på besök

Åza Meyer sänder radio under temat återbruk från Antika Syfabriken

Åza Meijer i live-sändning från Antika Syfabriken

Här sitter Åza Meijer, Radio P4 Västerbotten, i live-sändning från Antika Syfabriken. Temat idag är återbruksdesign och mitt skapande av unika plagg från gammalt och nytt. De antika symaskinerna finner hon mycket intressanta och jag fick tillfälle att berätta om mina gamla anor i släkten när det gäller att sy kläder.

Nåldyna av återbrukad sockerskål

Antika Syfabriken tillverkar nåldynor av återbrukade sockerskålar

Nåldyna av återbrukad sockerskål

Jag skulle tillverka nåldynor av återbrukade sockerskålar. Alltså köpte jag in ett antal antika och en del lite nyare sockerskålar från secondhand. Materialet i det här projeketet hör väl inte det billigaste jag har jobbat med, men himmel så fina dom är!

Kafferep i gamla dagar

Tänk att förr hörde det till finheterna att ställa fram både gräddsnipa och sockerskål till gästerna när det vankades kaffe. Men numera förekommer det väl knappast några kafferep i den bemärkelsen. Hur som helst så är det nog inte många numera som dukar fram någon finservis i alla fall. Så de här fina antika sockerskålarna har ju blivit stående i vitrinskåpen fram till våra dagar. De har stått helt ensamma och övergivna tills någon har lämnat in dom på secondhand. Så nu kan vi andra kan få njuta av dom i sina nya former!

De övriga materialen som jag har använt till nåldynorna är möbelstoppning från en gammal soffa. Förutom stoppningen så har jag använt fin sammet, Även det är inköpt på secondhand.

Syr storvästar med textilt återbruk

Syr storvästar med textilt återbruk

När jag syr storvästar med textilt återbruk

Även denna gång när jag syr storvästar med textilt återbruk startar jag processen med att provsy ett nytt storväst-mönster. Här provsyr jag ett nytt mönster till de två olika storvästarna på bilden. Förutom hur själva grundmodellen ser ut så behöver jag bestämma vilka olika detaljer som passar in. En annan viktig del är att planera arbetsgången i syprojektet. I det här fallet finns inget mönster till foder, vilket jag absolut vill ha. För att få det så måste jag rita ett mönster själv till detta. Samma sak gäller för mönster till infodringarna som fodret ska fästas i.

Den svart- och guldfärgade västen kommer att bli min egen arbetsväst. På den västen har jag broderat min logga med ett guldfärgat, blankt broderigarn. Även i den västen använder jag bomullstyg för att västen ska tåla 60 graders maskintvätt.

Stolpficka och fickpåse är en detalj som jag behöver provsy. Viktigt före produktionen av storvästarna av återbruk.

Den andra laxrosa västen tillverkar jag av ett av de hemfärgade lakanstyger som blev över för mig på 70-talet. Jag färgade då mina lakanstyger, i 3 olika färger, hemma i min egen tvättmaskin. Färgen hette då Dylon maskinfärg och var en nyhet! Det var en fantastisk färg eftersom den var tvättäkta. Jag hade färgat många gånger innan med icke-tvättäkta färger i en gryta på spisen, så det här var en revolution faktiskt!

Nutidens textilfärg för maskin

Sen klippte jag ut 3 exakt likadana byxor och sydde mig 3 par bomullsbyxor inför min första utlandsresa ”ever”. Jag var nog rätt tidig med mitt återbruk då… Men sådana ord fanns ju såklart inte då, utan det handlade om att få pengarna att räcka till så mycket som möjligt. Och en utlandsresa var himmelens dyr så det gällde att vända på kronorna!