Annsofies brinnande intresse för klädsömnad

Annsofie har brinnande intresse för klädsömnad

Vid intervjun med Annsofie Savillé var det tydligt att hennes brinnande intresse för klädsömnad kom med modersmjölken. Alla i hennes släkt var otroligt händiga. Det kändes därför helt naturligt för Annsofie att sy sina egna kläder från tidig barndom. Mormor och farmor pekar hon särskilt ut som förebilder. Förutom att Annsofie och hennes kusin fick lära sig hur man syr kläder så fick de en inblick i konsten att brodera i Hardangersöm. Tillsammans med sin kusin sydde hon, vid 10 års ålder, flera T-shirts av gamla handdukar. Enkla modeller var det ju såklart – men ändå – vilken kreativitet! Till konfirmationen sydde farmor till hennes finklänning men bröllopsklänningen sydde hon själv, vid 20 års ålder… Underligt nog så valde Annsofie ändå träslöjd i skolan. Nu, när hon tänker på det så här i efterhand känns det som att hon bara var ”obstinat på något sätt”😃.

Fick sin första symaskin av mormor och morfar

Annsofie kände stor glädje och stolthet när hon fick en egen symaskin av mormor och morfar. Hon sydde mycket och fortsatte att utveckla sitt brinnande intresse för klädsömnad mer och mer. I slutet av 70-talet var Annsofie verksam med kurser i skinn- och klädsömnad samt sidenmålning genom studieförbundet NBV. Först var det bara sykurser. Senare fick hon gå flera vidareutbildningar genom NBV i andra tekniker. Samtidigt som kurserna i klädsömnad gick av stapeln så arrangerade Annsofie shopping-utflykter med minibuss till Borås. Det bästa eldoradot för sy-nördar! Hon blev faktiskt som lite känd för de där resorna.

Meningen: ”När åker vi?” minns Annsofie med ett leende på läpparna.

– Kvinnorna var som tokiga och ville åka dit hela tiden. De stora tyg-grossisterna fick många besök av oss de åren när vi kom för att vrålhandla billiga tyger, berättar Annsofie.

Det finns väl inte någon här som känner igen sig??? Lusten att samla på sig tyger och annat material är väl för härligt? Snacka om hur rik man känner sig, när man ser på allt material som samlats på hyllorna… Det kan ju va bra att ha SEN!

SEN… kom en period av barnafödande och café verksamheter

Annsofie fick 4 barn som alla föddes på 80-talet och hon sydde nästan allt till barnen. Antingen fick ha ärvda kläder eller så hade hon sytt dom själv. Det var såklart både ekonomiskt nödvändigt och roligt att sy till barnen. Sömnaden blev hennes avkopplande kvällssysselsättning den här tiden och det blev inget TV-tittande för hennes del. Annsofie laddade sina batterier på det här sättet. Även nu blev det många turer till Borås för att köpa billiga tyger som fanns att få tag i på den tiden.

Annsofie stickar

Insprängt i detta redan så hektiska liv så köpte Annsofie en caféverksamhet, som hon blev väldigt involverad i. Då tog det faktiskt stopp med sömnaden. Hon hann helt enkelt inte.

Såg en annons och hennes brinnande intresse för klädsömnad tog fart igen

På sin egen födelsedag, i maj 1993, fick Annsofie se en annons i tidningen om en tjej som ville starta en Syateljé.… gissa vad som hände? Hon tog omedelbart kontakt med den tjejen såklart. De fattade tycke och plötsligt var allt med sömnad, inspiration och tyger igång igen. Annsofies brinnande intresse för klädsömnad hade fått nytt bränsle.

Tunika med snäckskalsknapper

Detaljbild på snäckskalsknappar

Siden & Sammet i Trollhättan blev Annsofies nya lekplats. Namnet kom sig av att de ville bara sy av naturmaterial. Åtskilliga vackra bal- och bröllopsklänningar lämnade deras syateljé under den där perioden. De vackra tygerna såldes också direkt till en del kunder som sydde själva. Annsofie och hennes kollega höll också kurser i färganalys som var så populärt de där åren.

Så kom livet emellan och det behövdes mer pengar

Det är väl ingen hemlighet att hantverksyrken har varit svårt att försörja sig på i alla tider. Så var det också för Annsofie… Hon gick igenom en skilsmässa och behövde bli självförsörjande ”pronto”. Pengar behövdes omgående och hon fick avsluta sin del i syateljén för att börja jobba på restauranger. Detta var slutet på Annsofies intensiva sömnadskarriär och numera syr hon bara lite grann då och då. Men ibland kan hon känna längtan efter att sy mer.

Annsofies kreativa sömnad

Omsydd klänning

-Vi får väl se hur det blir med det framöver, avslutar Annsofie.

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.