Lena Svensson med dotter
|

Lena ville ha ”Coola och Balla Kläder” – sydde själv!

Lena Svensson med dotter

Att Lena Svensson ville ha ”coola och balla kläder” är nog den främsta anledningen till att hon började sy sina egna plagg. Hennes mormor var en duktig sömmerska och i hennes omgivningar fanns många fler duktiga kvinnor som också var fina förebilder för henne. Lena är vänsterhänt och hon tror själv att det är den troligaste anledningen till att hon började sy relativt sent. Hon var egentligen intresserad av att sy långt tidigare än så men i skolans slöjd tycker hon inte att hon lärde sig så mycket. Hon kan absolut förstå att läraren hade lite svårt att få till utlärningen av sytekniker… Hur visar man en person som är vänsterhänt?

Räddningen var mormors gamla sömnadshandbok. I den har Lena hittat allt som hon har behövt lära sig om att sy. Med hjälp av denna fina, gamla uppslagsbok har hon själv kunnat lista ut hur saker och ting ska gå till. Och, bäst av allt: ju mer hon lärde sig desto mer växte hennes intresse för att sy de coola och balla kläder som hon ville ha.

Lite längre fram i livet, när barnen var små, så sydde Lena precis allt till dom. Inget var omöjligt för henne längre!

Lena arbetar som chef på äldreboende och syr på fritiden

Lena hade en tidig dröm om att bli veterinär men det blev ändå så att hon utbildade sig till sjuksköterska. Första åren jobbade hon som sjuksköterska och distrikssjuksköterska. Numera är hon chef för ett äldreboende, ett jobb som hon trivs mycket bra med. Lena fortsätter gärna jobba några år till även om hon egentligen skulle kunna sluta redan nu.

Lena och hennes barn syr tillsammans

När barnen blev vuxna fanns det plötsligt gott om husrum hemma. Lena har inrett ett av barnens rum till sitt eget lekrum och där syr hon i stort sett varje dag på kvällen. Den ädla konsten att sy har Lena lyckats överföra till sina tre barn. De syr allihopa, även sonen. Ungefär en gång i månaden träffas alla fyra och de syr tillsammans. Hon tycker att det känns helt fantastiskt roligt att kunna träffa sina barn och skapa tillsammans.

Vad är Lenas tankar om textilt återbruk?

Hon svarar att textilt återbruk har ju varit en självklarhet när barnen var små. Barnen har ärvt kläder av varandra i den mån det har gått också. Sen har det ju lappats och lagats kläder som en naturlig del av klädhållningen. Lena säger att för hennes del så har tankarna omkring kläder och kvalité förstärkts på senare år. Hon köper hellre kläder som kommer att hålla ett bra tag än att hon köper billiga slit-och-släng. Hennes barn och hon själv ger ofta varandra kläder eller byter sinsemellan.

När vi pratar om återbruk så kommer Lena åter att tänka på sin gamla mormor. Hon förespråkade konsten att tråckla innan man syr. Och Lena håller med för det har hon läst så mycket om i den gamla boken om sömnadskonst. Det var mycket mer finess förr… tråckla fint och tränsa fina handsydda knapphål. Sömnadskonst som håller på att gå förlorad, tycker hon.

Dela sömnadsinspiration och textilt återbruk till dina vänner😘!

Similar Posts

One Comment

  1. Vilka fina kläder! 🤩 Och vilken jättetrevlig idé att träffas och sy tillsammans. 😃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *