Om

Lena Nilsson

sömnadsinspiratör, textil återbruksdesigner, sömmerska

Lena Nilsson0

Det bästa jag vet är att kunna inspirera och hjälpa dig framåt med dina kreativa syprojekt!

Jag älskar att förmedla min passion – att använda textilt återbruk av gamla kläder, garner och massor av andra textila material.

Det var med återbrukade kläder och andra material som mina sykunskaper tog fart redan i unga år…först till dockorna Barbie och Ken och senare till mig själv. Under gymnasietiden så utbildade jag mig till sömmerska. Och på den vägen är det fortfarande…

Syateljén Antika Syfabriken

Lena Nilsson Antika Syfabriken

Jag hälsar dig välkommen in i min syateljé Antika Syfabriken!

Förra ägaren, av huset där vi bor, byggde ursprungligen gårdshuset till att fungera som stall till hans tjurar. Senare byggde han om stallet till en gäststuga som nu har inretts till syateljé.
Den antika delen är några trampsymaskiner av olika märken och en gammal skomakarmaskin från tidigt 1900-tal.

Mina fina, rymliga lokaler har ett rejält höj- och sänkbart tillskärarbord där jag kan bre ut ut tygerna ordentligt. Här kan vi också sitta när fler träffas i mina lokaler. På ett annat stort bord samsas både gamla och moderna symaskiner med varsin sittplats redo. Bakom en vägg, där provrummet är, finns också plats för mitt älskade ”centrallager” med alla mina tyger och allt annat återbruksmaterial.

Syateljén Antika Syfabriken

I syateljén Antika Syfabriken syr jag mycket av mina kläder från textilt återbruk. Modell- och sömnadsidéer dyker ofta upp upp när jag får syn på fina, gamla kläder. Inspiration och skaparlusta kan också starta för mig när jag ser någon lockande modell eller något annat material än kläder som jag får för mig att återbruka. Materialvalen utgår nog mest ifrån ideérna som jag har får men självklart syr jag av helt nya tyger ibland också. Under sömnadsprocessen, så upptäcker jag hela tiden efterhand vad som behövs för att kunna genomföra projektet. Jag har riktigt mycket både gammalt och nytt material på mina egna lagerhyllor så egentligen är det inte så ofta som jag behöver gå iväg för att handla tyg.

En del andra projekt som jag håller på med av och till är att sticka eller virka.och då är det ofta upprivna garner från plagg som jag själv har haft eller ”köpes-garner” inköpta på secondhand. Det händer också att jag tar mig tid för att fixa till olika inredningsdetaljer eller att förändra möbler på något sätt. Egentligen är det så att jag håller på med det allra mesta som går att hålla på med.😀

Behöver du hjälp när du syr?

Dela sömnadsinspiration och textilt återbruk till dina vänner😘!