Om

Lena Nilsson

sömnadsinspiratör, textil återbruksdesigner, sömmerska

Lena Nilsson0

Det bästa jag vet är att kunna inspirera och hjälpa dig framåt med dina kreativa syprojekt!

Jag älskar att förmedla min passion – att använda textilt återbruk av gamla kläder, garner och massor av andra textila material.

Det var med återbrukade kläder och andra material som mina sykunskaper tog fart redan i unga år…först till dockorna Barbie och Ken och senare till mig själv. Under gymnasietiden så utbildade jag mig till sömmerska. Och på den vägen är det fortfarande…

Syateljén Antika Syfabriken

Lena Nilsson Antika Syfabriken

Jag hälsar dig välkommen in i min syateljé Antika Syfabriken!

I detta gårdshus som förvånande nog först varit ett tjurstall och sen gäststuga blev det en perfekt plats för min syateljé.
Den antika delen av mina maskiner är några trampsymaskiner av olika märken och en gammal skomakarmaskin från tidigt 1900-tal.

Mina fina, rymliga lokaler har ett rejält höj- och sänkbart tillskärarbord där jag kan bre ut ut tygerna ordentligt. Här kan vi också sitta när fler träffas i mina lokaler. På ett annat stort bord samsas både gamla och moderna symaskiner med varsin sittplats redo. Bakom en vägg, där provrummet är, finns också plats för mitt älskade ”centrallager” med alla mina tyger och allt annat återbruksmaterial.

Syateljén Antika Syfabriken

I syateljén Antika Syfabriken syr jag mycket av mina kläder från textilt återbruk. Modell- och sömnadsidéer dyker ofta upp upp när jag får syn på fina, gamla kläder. Inspiration och skaparlusta kan också starta för mig när jag ser någon lockande modell eller något annat material än kläder som jag får för mig att återbruka. Materialvalen utgår nog mest ifrån ideérna som jag har får men självklart syr jag av helt nya tyger ibland också. Det finns riktigt mycket textila material, både gammalt och nytt, på mina egna lagerhyllor. Det är verkligen inte så ofta som jag behöver gå iväg för att handla tyg.

När jag arbetar med stick- eller virkprojekt så är det ofta upprivna garner från tidigare plagg som jag använder. Ibland är det även ”köpes-garner”, då ofta inköpta på secondhand. Det händer också att jag tar mig tid för att fixa till olika inredningsdetaljer eller att förändra möbler på något sätt.

Egentligen är det så att jag håller på med det allra mesta som går att hålla på med.😀

Om verksamheten…

Lena Nilsson

Lena Nilsson

Sömnadsinspiratör, textil återbruksdesigner

Mina allra första kunder var Barbie och Ken. Mamma gav mig tillgång till gamla kläder, överblivna tygbitar och garnrester så att mitt spirande stick- och sömnadsintresse kunde ta fart. Jag gillade skarpt att blanda både varierande mönster och ovanliga färgkombinationer.

Det är sådant och mycket annat som du får lära dig av mig.

kläderna hängs upp på vädrinsstället

Coola Stilen

Skapa din unika stil

Din personliga, unika stil är något som byggs upp i sakta mak. Slow fashion är ett mycket talande begrepp som står helt i motsats till de gamla rådande modesvängarna som vi har levt med i eoner av tid.

Men nu… nu är det dags att börja utgå ifrån det egna.

Jag hjälper och vägleder dig till att skapa din unika stil: Coola Stilen!

 
Antika Syfabriken

Syateljén

Lär dig bemästra sömnadskonsten

Vad än som gör att du känner dig hindrad i ditt skapande av kläder till din unika stil finns det lösningar på.

Det är bara fantasin, tiden och tålamodet som står emellan dig och dina framtida resultat.

Jag hjälper dig att lösa knutarna så att du kan förverkliga dina sy-drömmar

 

Behöver du hjälp när du syr?

Dela sömnadsinspiration och textilt återbruk till dina vänner😘!