Är du rädd för att sätta saxen i tyget när du ska sy?

Är du rädd för att sätta saxen i tyget?

Är du rädd för att sätta saxen i tyget när du ska sy?

Hör du till dom som är rädd för att sätta saxen i tyget? Hur är känslan strax innan du ska börja klippa ut mönsterdelarna till det plagg som har tänkt sy? Tyget som du har framför dig är kanske köpt för dyra pengar? Eller följde ditt spännande tyg med hem ifrån din senaste utlandsresa så du inte kan få tag på mer? Kan det till och med vara så att det alltid har känts på det här sättet när du ska klippa i dina tyger…

Sy kläder själv utan rädsla

Hur än det yttrar sig och vad orsaken än är så förstår jag att du bra gärna skulle vilja bli av med den där rädslan, eller hur? Det är så bedrövligt att den obehagliga känslan ska sätta käppar i hjulet för den kreativa sylusten.

Varför är du så rädd för att sätta saxen i tyget?

Vad är det värsta som kan hända?

Ja, varför är du så rädd för att klippa till tyget? Det kan jag självklart inte svara på. MEN jag kan lotsa dig igenom några förslag som hjälper dig att bemästra den här dumma rädslan.

Rädslor rent allmänt är ofta obehag inför det okända, känsla av brist på kontroll, risk för att misslyckas, att måsta skämmas osv. Listan kan bli lång, men det är inte orsakerna som är viktiga att fokusera på. Nä, Lösningen är att träna in lite olika trix för att hantera rädslorna när de kommer.

Rädd att sätta saxen i tyget

Lös upp din rädsla för att klippa i tyg – 5 steg

För att hantera rädslan just när du ska klippa i ditt tyg eller annat material behöver du först och främst bestämma dig för att det är du som har kommandot! –  I ´m the boss…

Klippa ut mönsterdelar utan rädsla

Här kommer mina bästa råd för att lösa upp rädslan för att klippa i ditt tyg:

  1. Öppna stenhårt med att tänka ”Vad är det värsta som kan hända?
  2. Ha en plan för vad du ska göra ifall det värsta händer. Det är inte bara en gång i mitt liv som ett syprojekt har tagit helt nya vändningar för att jag har klantat mig. Det bara är så!
  3. Öva på små tygbitar att klippa sömsmåner utan att ha markerat dem innan. Bestäm till exempel att du ska ha 1 cm utanför en pappersbit = mönstret som du har nålat fast på tygbiten. Klipp utan att mäta i förväg. Bara gissa vad som är 1 cm och klipp. Sen kan du öva med olika mått. Detta ökar din självsäkerhet och gör att du känner dig kapabel. Det är ett superbra vapen mot rädslor.
  4. Håll saxen inne i handen ordentligt när du ska klippa så bara yttre 3-4 cm sticker fram när du ska klippa. Detta gör att du får större kontroll på saxen. Detta är särskilt bra när du ska finklippa saker.
  5. Om du ska sy av ett ”ovärderligt tyg” så rekommenderar jag dig att provsy ditt plagg av ett gammalt lakan först för att vara säker på att mönstret fungerar ok. Även för att göra inprovningar och ändringar i mönstret först. Sen kan du i lugn och ro klippa i orginaltyget.

Lycka till på din sömnadsresa och kom ihåg – det gäller inte livet!

Dela sömnadsinspiration och textilt återbruk till dina vänner😘!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *