Skapa syplats i strömlösa stugan
| |

Skapa syplats i strömlösa sommarstugan

Trampsymaskin på väg till strömlösa stugan
Trampsymaskin på plats för att skapa syplats i strömlösa stugan

Trampsymaskin på väg för att skapa syplats i strömlösa stugan

Nu ska jag skapa min syplats i strömlösa sommarstugan. Visserligen finns det flera solfångare i vår stuga men de ger alldeles för ynkligt med ström för att kunna driva en elektrisk symaskin. De här relativt spartanska villkoren innebär att en gammal antik trampsymaskin får vara min symaskins-tjänare, under sommarperioden. Den klenod som jag har tagit med mig hit till stugan har tidigare stått i ett vindsutrymme. I mer än 40 år har den funnits i mitt barndomshem. På uthusvinden har den stått ända sedan mina föräldrar köpte huset i mitten av 1960-talet, utan att någon har brytt sig om den. Jag tog hand om trampsymaskinen när mitt barndomshem skulle säljas för några år sedan.

En spännande utmaning att få symaskinen att röra på sig igen

Få trampsymaskin att fungera och skapa syplats

Jag kan då, utan att överdriva, säga att det har varit en spännande utmaning att få denna gamla klenod till att överhuvudtaget röra på sig igen. Men efter att ha droppat in massor av olja, handrullat maskinen med hjälp av handhjulet och torkat bort all överskottsolja så gick det vägen till slut! SEN blev det möjligt att börja ”torrsy” med hjälp av fottrampan, utan vare sig nål eller tyg.
OCH SLUTLIGEN KUNDE JAG TRÄ MASKINEN MED TRÅD OCH BÖRJA PROVSY…

Vi pratar nu om att provsy – för det är ju himla svår teknik att sy på en trampsymaskin. Det blir nästa utmaning för att skapa syplats som fungerar! Att lära mig konsten att sy på en trampsymaskin…inte lätt😂

Pianopall och bordsskivan har ett ”visst” renoveringsbehov

Pianopallen med ett visst renoveringsbehov
Symaskinsbord med ett visst renoveringsbehov

Nästa delprojekt i sammanhanget är pallen som jag ska sitta på när jag syr. Jag har också tagit reda på en gammal pianopall, också ifrån mitt barndomshem. Pallen har ett visst renoveringsbehov, som det brukar uttryckas i blocket-annonserna. Ett av de tre benen har lossnat och den röda sammetssitsen har trasig klädsel. Även trampsymaskinen har lite ytliga renoveringsbehov innan den får godkänt. Jag måste limma ihop en del av symaskinsbordets fanér på bordsytan innan jag känner att den duger… Tygerna fastnar så lätt i de rafsiga kanterna.

Dela sömnadsinspiration och textilt återbruk till dina vänner😘!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *