Trampsymaskin renoveras till stugan

Trampsymaskin på plats för att skapa syplats i strömlösa stugan

Nu ska en trampsymaskin renoveras till stugan. I förra inlägget berättade jag om varför jag väljer en gammal antik trampsymaskin från Husqvarna till min syplats. Anledningen är att vår sommarstugan är strömlös. Jag visade också att de gamla klenoderna har ”ett visst renoveringsbehov” som det brukar stå i blocketannonserna… och nu ska detta åtgärdas!

Pianopallen innan jag började renovera den…

Pianopall förvandlas till sypall

Pianopallen med ett visst renoveringsbehov

På bilden ser det ut som att pallen är helt ok men jag har bara tryckt fast det trasiga benet för att kunna visa upp den för dig. Den här pallen klarar inte av att någon människa sitter på den i nuläget utan att den brakar 😂. Och hur fin den röda sammeten än verkar så är den både trasig (ful) och opraktisk (otät). Sanningen är den att uterummet där pallen och tramsymaskinen ska stå obevakad under vinterperioden är inte helt hundra säkert ifrån takdropp.

Så, vad göra?

Limma och tvinga fast limfogen är första momentet…

Limma pallben på pianostol

Tvinga ihop limfog på pallben

Nu när den gamla pianopallen klarar av kroppstyngder igen så är det dags att renovera den med en ny sittyta. Jag väljer en tjock möbelgalon som jag har tagit loss från ett tidigare sofflock. Återbruk såklart! Alltså, jag vet inte ens om det finns den grovleken på galon längre…  Det verkar otroligt rejält! För att få fast galonklädseln på pianopallen så använder jag en tång och en häftpistol. Ska du klä om något med tjock galon så var beredd på att det blir tungt, därför använder jag en tång för att kunna sträcka materialt riktigt ordentligt.

Ny sittyta på pianopallen

Omklädd pianopall med galon

Ett bra tips när du klär om med galon:

Ett bra tips, när du ska klä om en sits med tjockt galonmaterial, är att börja med 4 st fästpunkter mitt för varandra. Sträck galonet allt vad du orkar och sikta sedan på nya  fästpunkter mellan dessa fyra. När du har fått fast detta så går det fint att skjuta fast resten med täta skott…

Trampsymaskinens bordsskiva behöver renoveras

När pallen nu är klar så återstår en del limning av symaskinens bordskiva. Trampsymaskinen har ju stått på en uthusvind i massor av år. På vindan har både temperatur och fukt varierat hur mycket som helst genom åren. Av detta så har bordsytans faner bågnat upp och släppt på flera ställen.

Så, vad göra här då? Limma och tvinga ihop ytorna under smala trälister för att få tillbaka en slät bordsyta…

Symaskinsbord med ett visst renoveringsbehov

Tvinga ihop limningen av bordsskivan

Nu är mitt uppdrag är klart med att en antik symaskin till syplatsen till stugan  renoverats så fattas ”bara träningen i att köra denna antika klenod”… men det är en helt annan historia!

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Skapa syplats i strömlösa sommarstugan

Trampsymaskin på väg till strömlösa stugan

Trampsymaskin på plats för att skapa syplats i strömlösa stugan

Trampsymaskin på väg för att skapa syplats i strömlösa stugan

Nu ska jag skapa min syplats i strömlösa sommarstugan. Visserligen finns det flera solfångare i vår stuga men de ger alldeles för ynkligt med ström för att kunna driva en elektrisk symaskin. De här relativt spartanska villkoren innebär att en gammal antik trampsymaskin får vara min symaskins-tjänare, under sommarperioden. Den klenod som jag har tagit med mig hit till stugan har tidigare stått i ett vindsutrymme. I mer än 40 år har den funnits i mitt barndomshem. På uthusvinden har den stått ända sedan mina föräldrar köpte huset i mitten av 1960-talet, utan att någon har brytt sig om den. Jag tog hand om trampsymaskinen när mitt barndomshem skulle säljas för några år sedan.

En spännande utmaning att få symaskinen att röra på sig igen

Fungerande trampsymaskin och skapa syplats

Jag kan då, utan att överdriva, säga att det har varit en spännande utmaning att få denna gamla klenod till att överhuvudtaget röra på sig igen. Men efter att ha droppat in massor av olja, handrullat maskinen med hjälp av handhjulet och torkat bort all överskottsolja så gick det vägen till slut! SEN blev det möjligt att börja ”torrsy” med hjälp av fottrampan, utan vare sig nål eller tyg.
OCH SLUTLIGEN KUNDE JAG TRÄ MASKINEN MED TRÅD OCH BÖRJA PROVSY…

Vi pratar nu om att provsy – för det är ju himla svår teknik att sy på en trampsymaskin. Det blir nästa utmaning för att skapa syplats som fungerar! Att lära mig konsten att sy på en trampsymaskin…inte lätt😂

Pianopall och bordsskivan har ett ”visst” renoveringsbehov

Pianopallen med ett visst renoveringsbehov

Symaskinsbord med ett visst renoveringsbehov
Nästa delprojekt i sammanhanget är pallen som jag ska sitta på när jag syr. Jag har också tagit reda på en gammal pianopall, också ifrån mitt barndomshem. Pallen har ett visst renoveringsbehov, som det brukar uttryckas i blocket-annonserna. Ett av de tre benen har lossnat och den röda sammetssitsen har trasig klädsel. Även trampsymaskinen har lite ytliga renoveringsbehov innan den får godkänt. Jag måste limma ihop en del av symaskinsbordets fanér på bordsytan innan jag känner att den duger… Tygerna fastnar så lätt i de rafsiga kanterna.

Ja, då var det ”bara” jobbet kvar då😀…återkommer!

 

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Sy in dina jeans på smart sätt

Sy in dina jeans på ett smart sätt

Sy in dina jeans på ett smart sätt – hur då?

Med lite tips och trix så fixar du detta galant!

Du behöver:

1. En bit dubbelvikt kartong (lite tunnare än sista sidan på ett kollegieblock)

2.  Byt ut din normalgrova symaskinsnål mot en grövre – nr 90 eller nr 100

3. Ev. Lite grövre sytråd (jag själv använder oftast normalgrov tråd och syr istället 2 ggr i samma söm för att det ska hålla)

Och till sist: Lite lugn och ro inför syprojektet!

Använd pressfotsstöd vid jeanssömnad

Följande bilder visar hur du använder den dubbelvikta kartongbiten som pressarfotsstöd när du syr över tjocka jeanssömmar. Vitsen med att göra detta är att du lättare kan undvika att nålen går av eller böjer sig.

Börja insnittet uppe vid linningen på jeansen. En dubbelvikt linning är mycket tjockt och vissa symaskiner klarar inte alls att sy igenom detta. Då kan det i många fall fungera med att rulla fram stygn för stygn med hjälp av handhjulet. Ifall detta inte går så är nästa lösning att plocka fram nål och tråd och sy de centimetrarna för hand😘 När du väl kommit fram till dubbelsömmarna så tar du bort kartongbiten. Jag brukar sy stygnen över dubbelsömmen (även där) genom att rulla handhjulet stygn för stygn.

Pappstöd före och efter dubbelsöm

Innan du ska fortsätta sömmen nedanför dubbelsömmen, placeras kartongbiten under pressarfoten igen. Sy ett par centimeter med kartongstöd tills pressarfoten kommit ned från dubbelsömmen helt och hållet.

Tar bort pappbiten

Avsluta insnitt innanför fickan

Bort med kartongbiten och sy klart insnittet. Snedda ut och avsluta insnittet någonstans mitt under fickan.

Sytt in jeans på smart sätt

Så här kan det färdiga resultatet se ut när du ska sy in dina jeans på smart sätt! I detta fallet så är jeansen insydda 5 cm i midjan totalt.

I ett tidigare inlägg  Sy in byxor ”osynligt” visade jag ett annat sätt att minska midjevidden på byxor/jeans. Det kan vara mer lämpligt att använda den metoden vissa gånger beroende på skärningar etc.

 

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Annsofies brinnande intresse för klädsömnad

Annsofie har brinnande intresse för klädsömnad

Vid intervjun med Annsofie Savillé var det tydligt att hennes brinnande intresse för klädsömnad kom med modersmjölken. Alla i hennes släkt var otroligt händiga. Det kändes därför helt naturligt för Annsofie att sy sina egna kläder från tidig barndom. Mormor och farmor pekar hon särskilt ut som förebilder. Förutom att Annsofie och hennes kusin fick lära sig hur man syr kläder så fick de en inblick i konsten att brodera i Hardangersöm. Tillsammans med sin kusin sydde hon, vid 10 års ålder, flera T-shirts av gamla handdukar. Enkla modeller var det ju såklart – men ändå – vilken kreativitet! Till konfirmationen sydde farmor till hennes finklänning men bröllopsklänningen sydde hon själv, vid 20 års ålder… Underligt nog så valde Annsofie ändå träslöjd i skolan. Nu, när hon tänker på det så här i efterhand känns det som att hon bara var ”obstinat på något sätt”😃.

Fick sin första symaskin av mormor och morfar

Annsofie kände stor glädje och stolthet när hon fick en egen symaskin av mormor och morfar. Hon sydde mycket och fortsatte att utveckla sitt brinnande intresse för klädsömnad mer och mer. I slutet av 70-talet var Annsofie verksam med kurser i skinn- och klädsömnad samt sidenmålning genom studieförbundet NBV. Först var det bara sykurser. Senare fick hon gå flera vidareutbildningar genom NBV i andra tekniker. Samtidigt som kurserna i klädsömnad gick av stapeln så arrangerade Annsofie shopping-utflykter med minibuss till Borås. Det bästa eldoradot för sy-nördar! Hon blev faktiskt som lite känd för de där resorna.

Meningen: ”När åker vi?” minns Annsofie med ett leende på läpparna.

– Kvinnorna var som tokiga och ville åka dit hela tiden. De stora tyg-grossisterna fick många besök av oss de åren när vi kom för att vrålhandla billiga tyger, berättar Annsofie.

Det finns väl inte någon här som känner igen sig??? Lusten att samla på sig tyger och annat material är väl för härligt? Snacka om hur rik man känner sig, när man ser på allt material som samlats på hyllorna… Det kan ju va bra att ha SEN!

SEN… kom en period av barnafödande och café verksamheter

Annsofie fick 4 barn som alla föddes på 80-talet och hon sydde nästan allt till barnen. Antingen fick ha ärvda kläder eller så hade hon sytt dom själv. Det var såklart både ekonomiskt nödvändigt och roligt att sy till barnen. Sömnaden blev hennes avkopplande kvällssysselsättning den här tiden och det blev inget TV-tittande för hennes del. Annsofie laddade sina batterier på det här sättet. Även nu blev det många turer till Borås för att köpa billiga tyger som fanns att få tag i på den tiden.

Annsofie stickar

Insprängt i detta redan så hektiska liv så köpte Annsofie en caféverksamhet, som hon blev väldigt involverad i. Då tog det faktiskt stopp med sömnaden. Hon hann helt enkelt inte.

Såg en annons och hennes brinnande intresse för klädsömnad tog fart igen

På sin egen födelsedag, i maj 1993, fick Annsofie se en annons i tidningen om en tjej som ville starta en Syateljé.… gissa vad som hände? Hon tog omedelbart kontakt med den tjejen såklart. De fattade tycke och plötsligt var allt med sömnad, inspiration och tyger igång igen. Annsofies brinnande intresse för klädsömnad hade fått nytt bränsle.

Tunika med snäckskalsknapper

Detaljbild på snäckskalsknappar

Siden & Sammet i Trollhättan blev Annsofies nya lekplats. Namnet kom sig av att de ville bara sy av naturmaterial. Åtskilliga vackra bal- och bröllopsklänningar lämnade deras syateljé under den där perioden. De vackra tygerna såldes också direkt till en del kunder som sydde själva. Annsofie och hennes kollega höll också kurser i färganalys som var så populärt de där åren.

Så kom livet emellan och det behövdes mer pengar

Det är väl ingen hemlighet att hantverksyrken har varit svårt att försörja sig på i alla tider. Så var det också för Annsofie… Hon gick igenom en skilsmässa och behövde bli självförsörjande ”pronto”. Pengar behövdes omgående och hon fick avsluta sin del i syateljén för att börja jobba på restauranger. Detta var slutet på Annsofies intensiva sömnadskarriär och numera syr hon bara lite grann då och då. Men ibland kan hon känna längtan efter att sy mer.

Annsofies kreativa sömnad

Omsydd klänning

-Vi får väl se hur det blir med det framöver, avslutar Annsofie.

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Återskapa och blås nytt liv i dina favoritplagg

Återskapa dina favoritplagg

Återskapat mitt favoritplagg koftan

Återskapa betyder även att återbruka. Miljömässigt är det ju toppen för framtiden. det finns många vinklar på det här med att laga, sy om och fixa till dina kläder. Att återskapa och återbruka i den egna garderoben betyder så mycket mer än miljövinsterna…

 • ökad kontroll över att sätta ihop plagg som fungerar med varandra färg och mönstermässigt
 • känslan av att förlänga livslängden på favoritplaggen genom återskapandet
 • självkänslan i att kunna sy själv de modeller som du vill ha och som passar din kropp
 • förmågan att skapa ett eget uttryck och stil i dina kläder med färger och mönster

Min återskapade älsklingskofta

Jag köpte en grå bomullskofta för att antal år sedan och jag har använt den i ur och skur. hela tiden har jag varit noga med att vädra den ofta för att slippa tvätta. Men till slut var det dags… Jag blev tvungen att tvätta min älskade kofta. Det fanns en obehaglig känsla av att min fina kofta riskerade att krympa efter tvätt, eftersom det var en bomullskofta. Så innan jag tvättade den tog jag fram mönsterpapper och ritade av koftan. Jag tänkte så här: – Troligtvis blir det så att jag måste sy en ny kofta av något stickat tyg senare. Och mycket riktigt – den krympte flera centimeter.

Återskapa ditt favoritplagg

Jag har ändå fortsatt att använda koftan ett tag till, av gammal vana och av bara farten. men jag kände mig inte lika nöjd längre så den har blivit liggande i skåpet oanvänd… Den ser inte så rolig ut längre. Som jag skrev i förra inlägget Nya vårkläder = sy om och fixa till de gamla så blev koftan utrensad. Men inte bara utrensad utan också utvald. Utvald till att bli återskapad! Jag kom på att jag skulle virka en förlängning på den.

Min "favo" bomullskofta ska återskapas

Återskapar-planen var att virka till en spetskant som förlängning

Återskaparplanen var att jag skulle hitta ett garn i samma grå färg som koftan, Helst skulle det såklart vara bomullsgarn men det skulle visa sig vara lite svårare än jag hade trott. Det första jag gjorde var att ta en runda i mitt eget garnlager. Ingen framgång där, tyvärr… Jag blev tvungen att köpa nytt och det garn som visade sig passa färgmässigt och med grovleken var av akryl. OK, jag köpte garnet och tänkte att det kan i alla fall inte bli sämre än vad det är. När jag kom hem så letade jag fram ett passande spetsmönster.

Akrylgarn kontra bomullsgarn

Virkat om flera gånger

Virkad spetskant som förlängning

Det blev rätt så många virkande timmar på grund av att jag fick riva upp flera gånger innan det blev bra. En orsak till det var att akrylgarnet töjer sig mycket mer än bomullsgarnet. Men till slut gav mina ansträngningar utdelning. Jag är jättenöjd. Nu använder jag koftan var och varannan dag igen. se så glad jag är!

Återskapat mitt favoritplagg koftan

Om du är nyfiken på mer av mina pågående projekt så lägger ut dessa löpande på mitt Instagram-konto @antikasyfabriken.

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Nya vårkläder = sy om och fixa till de gamla

Nya vårkläder börjar vi väl längta efter lite till mans den här tiden på året. För en del av oss har det kanske till och med börjat dra mot en längtan till sommarkläder. Men här i Skellefteå Västerbotten, där jag bor, är det vårlängtan som gäller. Här kommer våren faktiskt oftast som ett blixtnedslag. Lite lurigt är det…vädret växlar dag för dag å vecka för vecka. Så det brukar hamna flera olika grader av ”vårlika” skor innanför dörren här hemma. Den här tiden på året hänger det för det mesta minst 2-3 olika sorters jackor i hallen också. Så en vacker dag är det plötsligt i stort sett sommar och alla dessa kläder känns helt överflödiga. Det är ju inte sant förståss, men känslan blir att det är alldeles för mycket kläder överallt.

Alla årstiders skor i hallenK

Alla årstiders jackor i hallen

Att skaffa sig nya vårkläder, eller överhuvudtaget vanan att skaffa sig nya kläder när det kommer en ny säsong känns väl igen för de flesta av oss. Nu har det gått upp för oss att vår gemensamma klädkonsumtion är på tok för stor för att vår miljö ska klara av det. Detta faktum… gör att vi måste tänka om! Hur ska vi förhålla oss till detta? Vad kan vi ändra på?

Att sy om och fixa till av befintliga kläder är en av vägarna framåt som jag ser det. I förra inlägget Förnya vårgarderoben ”pastellifiera” dina svarta beskrev jag ett sätt att närma sig den befintliga garderoben som ett sätt att börja den här resan mot mer cirkulärt beteende. Har du liksom jag ett stort behov av omväxling av färger och kläder? Ja, då blir det ännu viktigare att hitta nya vägar till en sund klädkonsumtion.

Vilka kläder ska jag sy om då?

Det finns ju självklart inget svar på detta men jag kan berätta hur mina tankar går när jag plockar ut mina ”ämnen”. Som i förra inlägget så hänger jag upp kläderna som jag vet är användbara och älskade på en vädringsstång eller liknande först. Sen kommer det lite ”finlir”… dessa är mina ämnen för ändringar:

 

 • Kläder som ”har krympt på bredden av någon mystisk anledning”
 • Klädesplagg som har blivit för korta efter tvätt
 • Inköpta kläder där det egentligen var tyget, färgen eller mönstret som var anledningen till att jag köpte det. Men det passar inte mig på något sätt alls.
 • Plagg som har nötta kanter eller så…
 • Klädesplagg där färgen gör att det inte går att matcha med något annat alls i garderoben – det blir hängande oanvänt även om det är hur snyggt som helst.

Nya vårkläder ska det bli av de här utplockade plaggen

Fynd vid garderobsrensning

Jag har lagt ut de utplockade plaggen på sängen för att bilda mig en uppfattning om hur de ska fungera tillsammans.

Rosenmönster favorit

Den här klänningen med ett av mina älsklingsmönster rosor passar inte längre min kropp. Om jag minns rätt så var den ett fynd på en sommarslutrea för många år sedan. Jag har använt den många gånger, men som sagt, den passar inte längre. Just idag så tror jag att jag kommer att sy en topp av kjoldelen och har börjat sprätta isär denna från livet.

Glittertunika

Å, den här glittriga tunikan har aldrig passat men för 25 kronor på en rea så kom den med mig hem som ”material”. Den funderar jag på att göra en tunn poncho av.

Favoritkofta

Åsså, min älskade bomullskofta som var helt perfekt tills jag tvättade den. Då fick den fel längd… Detta har jag tänkt åtgärda genom att virka på en kant nedtill i grått och svart.

Terylenebyxor ändras

Slutligen har jag de här gamla herrbyxorna av Terylene. Där ska jag fålla om nedtill och göra 40-talsbyxor med slag av dom.

Detta är planerna i skrivande stund, men jag vet hur det är… saker och ting kan ändras! Det tornar upp sig helt nya ideér efter nån dag. Det är bara kul när det händer kreativa saker i skallen. På mitt Instagramkonto: @antikasyfabriken kan du följa mitt arbete framåt med de här fantiserade sy-projekten (och även virk-projektet).

Hoppas att du har fått några små ideér till din vårgarderob. Skriv gärna och berätta i kommentarerna här nedan. Eller varför inte presentera i sygruppen Kreativ sömnad och Textilt återbruk på Facebook 😀.

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Förnya vårgarderoben – ”pastellifiera” dina svarta kläder

Ta fram dina svarta kläder och skapa vårgarderonem

Du förnyar vårgarderoben genom att ”pastellifiera” dina svarta kläder. Det är ett smart och miljövänligt sätt att förnya bland vårkläderna. Trixet är att lägga till (kanske förra sommarens) pastellfärgade kläder som accenter till det svarta. Samma förfarande gäller såklart om du har brunt, mörkblått, mörkgrönt eller grått som basfärg i din basgarderob. Du vinner fler saker med en sådan här förändring i din vintergarderob. Det blir enklare att klä dig efter vårens växlande väderlek med sina oberäkneliga temperaturväxlingar mycket bättre.

Så här går det till:

Förnya vårgarderoben – av dina svarta kläder

kläderna hängs upp på vädrinsstället
 1. Ta fram ett vädringsställ eller liknande. Ordna en plats där du kan hänga upp kläderna som ska vara med i den stundande förvandlingen.
 2. Först av allt så sorterar du bort de kläder som känns alltför varma och vinterlika. Häng ut dom på vädring eller planera för tvätt och sommarförvaringen.
 3. Plocka sedan ut de svarta eller kläder i annan mörk basfärg som har dominerat din garderob under vinterhalvåret. … OCH som du kan tänka dig att använda ett tag till under våren. Det finns troligen klädesplagg som absolut känns alltför vintriga för att använda framöver. Men de plagg som du tycker skulle kunna platsa ett tag till hänger du upp på vädringsstället. Ta i första hand rätt så användbara basplagg som tex. byxor, kjolar, västar, koftor eller kanske nån av dina gamla kavajer som hänger där i garderoben sedan länge.
 4. Nu gäller det först och främst att kolla upp ifall de här basplaggen fungerar tillsammans. Hur konstigt det än kan låta så kan svarta plagg (eller i nån av de andra basfärgerna som vi har talat om inan) se helt olika ut när man tar på dom tillsammans. En del fynd som du gör här kan ge dig ideér och uppslag till hur du ska ta dig an nästa höst- och vintergarderob. Det blir kanske något nytt syprojekt inför sensommaren eller tidiga hösten som du kan planera redan nu?

Förnya vårgarderoben – dina pastellfärgade kläder

ta fram dina pastellfärgade sommarkläder till vårgarderoben
 1. Nästa steg i ditt ”pastellifieringsprojekt” är att plocka fram alla pastellfärgade och vita plagg som finns i din garderob. Häng upp dom också på vädringsstället. Framför dig har du nu oanande möjligheter till förnyelse i av din vårgarderob utan att behöva rusa ut i affärerna för att shoppa nytt!
 2. Så är det då dags att prova, prova och åter prova! Jag själv har gjort denna procedur många gånger och det är lika förvånande som roligt varenda gång.
 3. Lägg gärna fram papper, penna och färgpennor om du har för det brukar dyka upp många ideér under provningarna. När du har provat kläder en stund börjar du säkert lägga märke till vad som egentligen fattas i garderoben. För mig har det ofta varit plagg som sas knyter ihop flera olika, möjliga outfits. Så här har du ännu ett tillfälle att planera för nya sy-projekt!

Impulsköp lönar sig sällan – eller vad är din erfarenhet?

Jag gissar att du också har varit med om impulsköp i affärerna som har känts helt rätt där och då? Det har kanske varit ett köp inför ett speciellt tillfälle eller så? Hur som helst så har det ofta visat sig för mig att det har varit lite dumma inköp. Det nya plagget passar inte alls ihop med min övriga garderob, så det blir hängande eller liggande i stort sett oanvänt!

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Glad Påsk med engångshanddukar av återbrukad frotté

Glad Påsk önskar jag er med engångshanddukar sydda av återbrukad frotte´

Med engångshanddukar av återbrukad frotté, i olika gula nyanser, hälsar jag er en Glad Påsk ifrån Antika Syfabriken. Så kan du fixa ett trevligt färginslag i badrummet under påsken. Gästerna får sin egen ”pandeminvänliga” och tvättbara engångshandduk. Visst är den här idén med engångshanddukar av återbrukad frotté både miljövänlig och skyddar för smittspridning på en och samma gång! Du har kanske själv några liknande ideér för återbruk?

Påskfjädrarnas vara eller icke vara? Nya ideér?

Björkpåskris i uterummet

Debatten omkring våra björkpåskris som pryds med fågelfjädrar dyker upp lite här och där varje år numera. Mina påskfjädrar som jag själv har i min ägo är från från 70-, 80- och 90-talet är rätt så fula vid det laget. Fjädrarna duger ändå…Jag ställer bara ut den vårlika och fina risbuketten i uterummet och så syns det inte så noga hur fjädrarna ser ut.

Mina tankar är så här omkring fågelfjädrarnas vara eller icke vara: – För mig känns det som ett bra sätt att fortsätta att använda fjädrarna för att hedra de där stackars fåglarna som har fått sätta livet till för längesen. Vad säger ni? Har ni slutat använda fjädrar helt och kastat bort dem eller hur har ni löst det här? Jag har sett att en del har virkat små ägg och hängt upp i riset…

Påskliljor


Så här kan mina påskliljor på framsidan av huset se ut vissa år. Här hos oss, i Skellefteå Västerbotten, kom det 6 decimeter snö under några dygn i förra veckan. Så i år får vi vänta bra länge på den blomningen. Den som väntar på något gott väntar aldrig (alltid) för länge…eller?

Påsk i Antika Syfabriken


Nu önskar jag er en riktigt Glad Påsk så ses vi snart igen vid symaskinerna.

Kreativa Hälsningar

Lena Nilsson

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor

Hur du kan rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor, ska jag nu visa dig. I det här exemplet använder jag ett par byxor, där tyget har gått sönder totalt ”bak i ändan”. De är alltså helt färdiga för soptunnan. Men inte än…

Uttjänta favoritbyxor klipps isär helt för att bli avritat

Först klipper du loss midjelinningen, inklusive resårband och knytsnöre, från byxorna. Sedan sprättar du upp fållarna i bensluten och lossar på fodret.

I mitt exempel här ska jag återanvända midjelinningen inklusive resårband och knytsnöre samt fodret som helhet i ett annat projekt. Det lägger jag åt sidan för nu. Det går alltid till så här hos mig… Jag tar vara på allt som kan tänkas vara användbart i framtiden. På mitt ”central-lager” 😀 sparar jag allt återbruksmaterial i märkta boxar.

Resten av byxorna använder du som mallar när du ritar själva mönstret på brunpapper.

Nåla fast byxdelarna på rejält brunpapper

Rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor

Nästa steg i att rita grundmönster av dina favoritbyxor är…Nåla fast byxdelarna och fickdelarna på brunpapper och rita av. Använd gärna blyerstpenna så blir det mycket enklare och snabbare ifall du behöver ändra på något senare. Jag brukar helst använda brunpapper för att det håller bättre när det blir många justeringar och ändringar.

Tips från coachen: – Gör en kontrollmätning av de delar som du ska sy ihop innan första utkastet till grundmönster är klart. Klipp slutligen ut alla mönsterdelar till din toilé i ett enklare tyg som du inte är rädd om.

Grundmönster till favorit-byxor

Sy upp ett par provbyxor (toilé) för att testa passformen på grundmönstret

Nästa steg i det här projektet är att sy upp provbyxorna. Det går jättebra att använda ett gammalt lakan eller som i det här fallet naturfärgade gardinlängder från 70-talet. Designers brukar ofta sy upp en sk toilé när nya modeller utvecklas. Finessen med att göra så är att de kan prova in nya skärningar eller draperingar utan att riskera att förstöra det slutliga finare och dyrare tyget.

Syr upp provbyxor - toilé

Ett mycket bra tips, när du vill jobba med en toilé, är att du syr sömmarna med relativt lång stygnlängd på symaskinen. På det sättet blir det enkelt att sprätta upp dom när och ifall du behöver göra det.

Lite kuriosa: Förr i tiden tråcklades alla sömmarna för hand i ett plagg innan provningen skulle ske. Så fick jag också lära mig arbetsgången under min skräddarutbildning på 70-talet. Min lärarinna var mycket gammaldags 😀 men inget ont i det. Dessa gamla kunskaper, tillämpade med symaskinens långa stygn, är ofta en bra idé att ta till när du känner dig lite osäker på passformen.

Byxorna provas och mönstret justeras

På med byxorna och fram med nålasken för nu ska passformen kollas upp. I mitt exempel här så lägger jag märke till att byxorna är alldeles för vida, med början mitt på höfterna fram till knäna. Jag nålar in detta och och tar sedan upp mitt arbete på bordet igen. Jag överför nu ändringen till avigsidan. Den riktiga fina finessen med allt det här jobbet är att du tar dig tid att rita in dina ändringar på grundmönstret.

Justerat och omritat grundmönster

Mission: rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor är klappat och klart. Och de inprovade ändringarna är omsydda såklart.
Voilá! ….. vår toilé är klar för slutprovning…

Toilé är klar för slutprovningen

Nu har jag obegränsade möjligheter att sy favoritbyxor med olika tyg-kvaliteér och modeller efter mitt perfekt anpassade grundmönster till min man i detta fallet…

Stoppa pressarna!

Efter några dagars testande kom lite nya bud:

 • fickorna kändes lite stora
 • benlängden var lite väl tilltaget
 • och sist men inte minst så såg jag själv att frambyxan var onödigt stor i förhållande till bakbyxan

Det var toppen att min man hann prova några dagar innan det är dags för ordinarie tyg. Jag får ta och ändra lite till i mitt grundmönster innan jag lägger ut på nya tyget.

Slutprovning av favoritbyxanDela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Lena ville ha ”Coola och Balla Kläder” – sydde själv!

Lena Svensson med dotter

Att Lena Svensson ville ha ”coola och balla kläder” är nog den främsta anledningen till att hon började sy sina egna plagg. Hennes mormor var en duktig sömmerska och i hennes omgivningar fanns många fler duktiga kvinnor som också var fina förebilder för henne. Lena är vänsterhänt och hon tror själv att det är den troligaste anledningen till att hon började sy relativt sent. Hon var egentligen intresserad av att sy långt tidigare än så men i skolans slöjd tycker hon inte att hon lärde sig så mycket. Hon kan absolut förstå att läraren hade lite svårt att få till utlärningen av sytekniker… Hur visar man en person som är vänsterhänt?

Räddningen var mormors gamla sömnadshandbok. I den har Lena hittat allt som hon har behövt lära sig om att sy. Med hjälp av denna fina, gamla uppslagsbok har hon själv kunnat lista ut hur saker och ting ska gå till. Och, bäst av allt: ju mer hon lärde sig desto mer växte hennes intresse för att sy de coola och balla kläder som hon ville ha.

Lite längre fram i livet, när barnen var små, så sydde Lena precis allt till dom. Inget var omöjligt för henne längre!

Lena arbetar som chef på äldreboende och syr på fritiden

Lena hade en tidig dröm om att bli veterinär men det blev ändå så att hon utbildade sig till sjuksköterska. Första åren jobbade hon som sjuksköterska och distrikssjuksköterska. Numera är hon chef för ett äldreboende, ett jobb som hon trivs mycket bra med. Lena fortsätter gärna jobba några år till även om hon egentligen skulle kunna sluta redan nu.

Lena och hennes barn syr tillsammans

När barnen blev vuxna fanns det plötsligt gott om husrum hemma. Lena har inrett ett av barnens rum till sitt eget lekrum och där syr hon i stort sett varje dag på kvällen. Den ädla konsten att sy har Lena lyckats överföra till sina tre barn. De syr allihopa, även sonen. Ungefär en gång i månaden träffas alla fyra och de syr tillsammans. Hon tycker att det känns helt fantastiskt roligt att kunna träffa sina barn och skapa tillsammans.

Vad är Lenas tankar om textilt återbruk?

Hon svarar att textilt återbruk har ju varit en självklarhet när barnen var små. Barnen har ärvt kläder av varandra i den mån det har gått också. Sen har det ju lappats och lagats kläder som en naturlig del av klädhållningen. Lena säger att för hennes del så har tankarna omkring kläder och kvalité förstärkts på senare år. Hon köper hellre kläder som kommer att hålla ett bra tag än att hon köper billiga slit-och-släng. Hennes barn och hon själv ger ofta varandra kläder eller byter sinsemellan.

När vi pratar om återbruk så kommer Lena åter att tänka på sin gamla mormor. Hon förespråkade konsten att tråckla innan man syr. Och Lena håller med för det har hon läst så mycket om i den gamla boken om sömnadskonst. Det var mycket mer finess förr… tråckla fint och tränsa fina handsydda knapphål. Sömnadskonst som håller på att gå förlorad, tycker hon.

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!