Textilt Återbruk
Lär dig beprövade knep om textilt återbruk
Vad tänker du på när du hör textilt återbruk?… Du har säkert träffat på ord som klimatångest, klimatsmart garderob, slow fashion och cirkulärt mode både här och där? Är det så att du redan har börjat vänja dig vid en del av allt det här nya? Eller har du kommit fram till att något måste göras! Är du kanske sugen på att börja lära dig om gamla, beprövade knep om textil återvinning och textilt återbruk av gamla kläder? För det är ju du, jag och alla andra som tillsammans behöver axla miljöaspekterna av våra kläder ett steg i taget.
Textilt återbruk = att våga sy och skapa
Först och främst har tillgången på gamla kläder betytt att jag har vågat sy och skapa mina egna kläder utan några risker… Vilka risker tänker jag då på?
- Känslan att inte våga experimentera med nya idéer.
- Risken att misslyckas!
En annan begränsning som jag också tänker på i detta sammanhang är pengar. Jag hade inte så mycket pengar att köpa tyger för. Men sammantaget så har jag faktiskt inte upplevt någon brist på material för mina sy-projekt genom åren.
Här under ser du ett av mina pågående projekt med experimenterande, från nutid. Jag funderar här på att sammanfoga en A-line tunika med en T-shirt från Island. Tröjan köpte jag utan att prova (jättedumt förståss!). Tunikan är inte bara en utan två faktiskt så där finns det gott om material att tillgå. Vi får väl se hur det slutar med den här idén för jag har inte bestämt mig riktigt än😃
Mina anmödrar och förebilder
Mina starka förebilder som mormor, mina gamla mostrar och min egen mamma levde efter devisen: ”sy-själv-av-det-som-finns-att-tillgå”. Hela bunten… Inga konstigheter – bara textilt återbruk. Det var så förr…
Ingen nackdel om du frågar mig!
Personligt utformade kläder med unik stil ökar
Nog kan de förestående och nödvändiga förändringarna kännas lite jobbiga men det finns mycket att vinna också. Jag har absolut tydliga minnen av perioden när vi alla skulle börja sopsortera för många år sedan…det kändes besvärligt och jobbigt att ändra på allt. Men som med det mesta, det blev en vana och känns inte alls så tokigt längre. Det känns bra nu.
Jag känner mig helt övertygad om att allt fler kommer att upptäcka det roliga med att skapa sitt eget mode med återvunna begagnade kläder. Personligt och kreativt utformade kläder med unik stil kommer att bli många människors nya vardag, tänker jag. Och det är bara positivt!
Kan jag återbruka precis vad som helst?
Ja, du kan återbruka precis vad som helst och det är bara fantasin som sätter dina gränser. För att du ska komma igång med ditt textila återbrukande på ett bra sätt så delar jag med mig av mina erfarenheter här. Genom åren har jag samlat på mig en hel misstag som du säkert förstår. Det fungerar så för alla när man håller på och övar. Men som Stenmark sa: Ju mer jag tränar desto mer tur har jag!
Hur börjar jag?
- Börja med att samla ihop lite kläder, lakan, gardiner eller dukar som du ändå hade tänkt att slänga.
- Sprätta lös foder, spetsar, spännen, märken och knappar. Jag själv färgsorterar alla mina knappar i glasburkar. På hyllan ser de ut som godisburkar med alla sina fina färger.
- Sprätta upp alla fållar och ta isär alla sömmar. Rensa bort lösa trådar. Alternativt kan du klippa bort alla sömmar men då behöver du sy med zig-zag på traskanterna innan du tvättar materialet.
- Tvätta allt material och häng på lina för att lufttorka. Använder du torktumlaren som torkmetod så är min erfarenhet att det blir ofta skarpa veck. De kan vara lite svåra att stryka ut.
Kan jag blanda textila material hur som helst?
Ja, du kan blanda dina återvunna material hur som helst. Men det finns lite bra saker att tänka på innan du börjar. Här har du listan:
- En del äldre tyger är inte helt färgfasta så det ger en ökad risk för att det färgar ihop vid blandning. Om du håller dig till näraliggande färger så går det bättre än med starka kontraster. Detsamma gäller med somliga tyger från sydligare nejder.
- Rent allmänt är det bra att tänka på hur ditt mästerverk ska kunna tvättas i framtiden. En framgångsfaktor om du frågar mig. Här har det varit många besvikelser genom åren för mig.
- Observera också tidigt vilken värme du kan ställa in strykjärnet på när du ska stryka ut sömmarna är också viktigt.
- Att blanda töjbara tyger med stumma kräver lite extra förberedelser. Nåla ihop tätt med knappnålar innan du syr. Det kan till och med vara käckt att tråckla ihop delarna för hand innan symaskinen tar vid. Lägg det stumma tyget uppåt så minskar du risken att sömmen töjer sig.
- Om du blandar väldigt olika grovlekar på dina tyger så väntar ofta ganska stora utmaningar. Men inget är omöjligt…Eftersom utmaningarna här är ganska oförutsebara så rekommenderar jag dig att träna i förväg med att övnings-sy lite på smålappar först.
- En del material är sköra pga av ålder men även beroende på kvalitén. Det fixar du genom att stryka på självhäftande sk. Vliseline på avigsidan av ditt material innan tillklippningen.
Det var allt för nu…
Nästa gång ska jag visa och berätta om när jag skulle sy en festkjol av gamla slipsar. Där fanns det minsann många svåra utmaningar för mig…ett riktigt bra exempel på textilt återbruk. Har du några egna exempel på spännande projekt där du experimenterat med gamla kläder eller andra material?
Om du har några frågor eller kommentarer till detta inlägg så skriv i rutan här under!
Vid pennan…Lena Nilsson
[mailerlite_form form_id=5]
Jätteroligt att läsa. Kul att du har med så många aspekter, allt från nödvändigheten att ändra vanan till det roliga i att vara kreativ och hitta nya sätt att tänka kring kläder, samt att du har med det historiska! Jag syr själv väldigt mycket, är med i en redesigngrupp på Röda Korset i Åmål ( @redesignkupanamal) och jag följer dig via det instagramkontot. Men jag visste inte att du bloggade! Då ska jag hålla det aktuellt! Tack för inlägget!
Hej Ann!
Tack och va roligt att höra att du har förmånen att få jobba med återbruk hela tiden. Jag följer också ert konto @redesignkupaniamal och där visas fantastiska skapelser hela tiden. Jätteduktiga konstnärer! Har du gjort detta länge och hur har du lärt dig det? Finns det något ämne som du skulle önska att jag tar upp i bloggen framöver.😃
Glada hälsningar
Lena Nilsson
Så väldigt spot-on vad du erbjuder! Du beskriver precis känslan, lusten, frustrationen…. och du sitter på propplösaren!
Jättehäftigt!
Jag är på G – mycket tack vare din inspiration. Tack! Annicka 🌿🌹
Hej Annicka!
Tack, så härligt att höra att du känner dig på gång med din kreativa process med textila återbruket. Det blir så roligt att följa vad som kommer ur dina händer framöver!🤩
Glada hejarop och pepp önskar
Lena Nilsson
Så roligt och inspirerande att läsa Lena! Jag har en hel hög med kläder som jag sparade när min kära mamma gick bort. Fina material, fina färger, men inte min storlek eller stil. De ligger till sig och väntar på inspiration. Fick en dos nu med ditt inlägg <3
Hej Kristina!
Va härligt att du blev laddad med ny pepp så att du får uppleva skaparglädjen nu när våren nalkas.
Glada hälsningar
Lena Nilsson