Trampsymaskin renoveras till stugan

Trampsymaskin på plats för att skapa syplats i strömlösa stugan

Nu ska en trampsymaskin renoveras till stugan. I förra inlägget berättade jag om varför jag väljer en gammal antik trampsymaskin från Husqvarna till min syplats. Anledningen är att vår sommarstugan är strömlös. Jag visade också att de gamla klenoderna har ”ett visst renoveringsbehov” som det brukar stå i blocketannonserna… och nu ska detta åtgärdas!

Pianopallen innan jag började renovera den…

Pianopall förvandlas till sypall

Pianopallen med ett visst renoveringsbehov

På bilden ser det ut som att pallen är helt ok men jag har bara tryckt fast det trasiga benet för att kunna visa upp den för dig. Den här pallen klarar inte av att någon människa sitter på den i nuläget utan att den brakar 😂. Och hur fin den röda sammeten än verkar så är den både trasig (ful) och opraktisk (otät). Sanningen är den att uterummet där pallen och tramsymaskinen ska stå obevakad under vinterperioden är inte helt hundra säkert ifrån takdropp.

Så, vad göra?

Limma och tvinga fast limfogen är första momentet…

Limma pallben på pianostol

Tvinga ihop limfog på pallben

Nu när den gamla pianopallen klarar av kroppstyngder igen så är det dags att renovera den med en ny sittyta. Jag väljer en tjock möbelgalon som jag har tagit loss från ett tidigare sofflock. Återbruk såklart! Alltså, jag vet inte ens om det finns den grovleken på galon längre…  Det verkar otroligt rejält! För att få fast galonklädseln på pianopallen så använder jag en tång och en häftpistol. Ska du klä om något med tjock galon så var beredd på att det blir tungt, därför använder jag en tång för att kunna sträcka materialt riktigt ordentligt.

Ny sittyta på pianopallen

Omklädd pianopall med galon

Ett bra tips när du klär om med galon:

Ett bra tips, när du ska klä om en sits med tjockt galonmaterial, är att börja med 4 st fästpunkter mitt för varandra. Sträck galonet allt vad du orkar och sikta sedan på nya  fästpunkter mellan dessa fyra. När du har fått fast detta så går det fint att skjuta fast resten med täta skott…

Trampsymaskinens bordsskiva behöver renoveras

När pallen nu är klar så återstår en del limning av symaskinens bordskiva. Trampsymaskinen har ju stått på en uthusvind i massor av år. På vindan har både temperatur och fukt varierat hur mycket som helst genom åren. Av detta så har bordsytans faner bågnat upp och släppt på flera ställen.

Så, vad göra här då? Limma och tvinga ihop ytorna under smala trälister för att få tillbaka en slät bordsyta…

Symaskinsbord med ett visst renoveringsbehov

Tvinga ihop limningen av bordsskivan

Nu är mitt uppdrag är klart med att en antik symaskin till syplatsen till stugan  renoverats så fattas ”bara träningen i att köra denna antika klenod”… men det är en helt annan historia!

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.