Rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor

Rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor

Hur du kan rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor, ska jag nu visa dig. I det här exemplet använder jag ett par byxor, där tyget har gått sönder totalt ”bak i ändan”. De är alltså helt färdiga för soptunnan. Men inte än…

Uttjänta favoritbyxor klipps isär helt för att bli avritat

Först klipper du loss midjelinningen, inklusive resårband och knytsnöre, från byxorna. Sedan sprättar du upp fållarna i bensluten och lossar på fodret.

I mitt exempel här ska jag återanvända midjelinningen inklusive resårband och knytsnöre samt fodret som helhet i ett annat projekt. Det lägger jag åt sidan för nu. Det går alltid till så här hos mig… Jag tar vara på allt som kan tänkas vara användbart i framtiden. På mitt ”central-lager” 😀 sparar jag allt återbruksmaterial i märkta boxar.

Resten av byxorna använder du som mallar när du ritar själva mönstret på brunpapper.

Nåla fast byxdelarna på rejält brunpapper

Rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor

Nästa steg i att rita grundmönster av dina favoritbyxor är…Nåla fast byxdelarna och fickdelarna på brunpapper och rita av. Använd gärna blyerstpenna så blir det mycket enklare och snabbare ifall du behöver ändra på något senare. Jag brukar helst använda brunpapper för att det håller bättre när det blir många justeringar och ändringar.

Tips från coachen: – Gör en kontrollmätning av de delar som du ska sy ihop innan första utkastet till grundmönster är klart. Klipp slutligen ut alla mönsterdelar till din toilé i ett enklare tyg som du inte är rädd om.

Grundmönster till favorit-byxor

Sy upp ett par provbyxor (toilé) för att testa passformen på grundmönstret

Nästa steg i det här projektet är att sy upp provbyxorna. Det går jättebra att använda ett gammalt lakan eller som i det här fallet naturfärgade gardinlängder från 70-talet. Designers brukar ofta sy upp en sk toilé när nya modeller utvecklas. Finessen med att göra så är att de kan prova in nya skärningar eller draperingar utan att riskera att förstöra det slutliga finare och dyrare tyget.

Syr upp provbyxor - toilé

Ett mycket bra tips, när du vill jobba med en toilé, är att du syr sömmarna med relativt lång stygnlängd på symaskinen. På det sättet blir det enkelt att sprätta upp dom när och ifall du behöver göra det.

Lite kuriosa: Förr i tiden tråcklades alla sömmarna för hand i ett plagg innan provningen skulle ske. Så fick jag också lära mig arbetsgången under min skräddarutbildning på 70-talet. Min lärarinna var mycket gammaldags 😀 men inget ont i det. Dessa gamla kunskaper, tillämpade med symaskinens långa stygn, är ofta en bra idé att ta till när du känner dig lite osäker på passformen.

Byxorna provas och mönstret justeras

På med byxorna och fram med nålasken för nu ska passformen kollas upp. I mitt exempel här så lägger jag märke till att byxorna är alldeles för vida, med början mitt på höfterna fram till knäna. Jag nålar in detta och och tar sedan upp mitt arbete på bordet igen. Jag överför nu ändringen till avigsidan. Den riktiga fina finessen med allt det här jobbet är att du tar dig tid att rita in dina ändringar på grundmönstret.

Justerat och omritat grundmönster

Mission: rita grundmönster av dina uttjänta favoritbyxor är klappat och klart. Och de inprovade ändringarna är omsydda såklart.
Voilá! ….. vår toilé är klar för slutprovning…

Toilé är klar för slutprovningen

Nu har jag obegränsade möjligheter att sy favoritbyxor med olika tyg-kvaliteér och modeller efter mitt perfekt anpassade grundmönster till min man i detta fallet…

Stoppa pressarna!

Efter några dagars testande kom lite nya bud:

  • fickorna kändes lite stora
  • benlängden var lite väl tilltaget
  • och sist men inte minst så såg jag själv att frambyxan var onödigt stor i förhållande till bakbyxan

Det var toppen att min man hann prova några dagar innan det är dags för ordinarie tyg. Jag får ta och ändra lite till i mitt grundmönster innan jag lägger ut på nya tyget.

Slutprovning av favoritbyxanDela sömnadsinspiration och textilt återbruk till dina vänner😘!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *