Nya vårkläder = sy om och fixa till de gamla

Nya vårkläder börjar vi väl längta efter lite till mans den här tiden på året. För en del av oss har det kanske till och med börjat dra mot en längtan till sommarkläder. Men här i Skellefteå Västerbotten, där jag bor, är det vårlängtan som gäller. Här kommer våren faktiskt oftast som ett blixtnedslag. Lite lurigt är det…vädret växlar dag för dag å vecka för vecka. Så det brukar hamna flera olika grader av ”vårlika” skor innanför dörren här hemma. Den här tiden på året hänger det för det mesta minst 2-3 olika sorters jackor i hallen också. Så en vacker dag är det plötsligt i stort sett sommar och alla dessa kläder känns helt överflödiga. Det är ju inte sant förståss, men känslan blir att det är alldeles för mycket kläder överallt.

Alla årstiders skor i hallenK

Alla årstiders jackor i hallen

Att skaffa sig nya vårkläder, eller överhuvudtaget vanan att skaffa sig nya kläder när det kommer en ny säsong känns väl igen för de flesta av oss. Nu har det gått upp för oss att vår gemensamma klädkonsumtion är på tok för stor för att vår miljö ska klara av det. Detta faktum… gör att vi måste tänka om! Hur ska vi förhålla oss till detta? Vad kan vi ändra på?

Att sy om och fixa till av befintliga kläder är en av vägarna framåt som jag ser det. I förra inlägget Förnya vårgarderoben ”pastellifiera” dina svarta beskrev jag ett sätt att närma sig den befintliga garderoben som ett sätt att börja den här resan mot mer cirkulärt beteende. Har du liksom jag ett stort behov av omväxling av färger och kläder? Ja, då blir det ännu viktigare att hitta nya vägar till en sund klädkonsumtion.

Vilka kläder ska jag sy om då?

Det finns ju självklart inget svar på detta men jag kan berätta hur mina tankar går när jag plockar ut mina ”ämnen”. Som i förra inlägget så hänger jag upp kläderna som jag vet är användbara och älskade på en vädringsstång eller liknande först. Sen kommer det lite ”finlir”… dessa är mina ämnen för ändringar:

 

 • Kläder som ”har krympt på bredden av någon mystisk anledning”
 • Klädesplagg som har blivit för korta efter tvätt
 • Inköpta kläder där det egentligen var tyget, färgen eller mönstret som var anledningen till att jag köpte det. Men det passar inte mig på något sätt alls.
 • Plagg som har nötta kanter eller så…
 • Klädesplagg där färgen gör att det inte går att matcha med något annat alls i garderoben – det blir hängande oanvänt även om det är hur snyggt som helst.

Nya vårkläder ska det bli av de här utplockade plaggen

Fynd vid garderobsrensning

Jag har lagt ut de utplockade plaggen på sängen för att bilda mig en uppfattning om hur de ska fungera tillsammans.

Rosenmönster favorit

Den här klänningen med ett av mina älsklingsmönster rosor passar inte längre min kropp. Om jag minns rätt så var den ett fynd på en sommarslutrea för många år sedan. Jag har använt den många gånger, men som sagt, den passar inte längre. Just idag så tror jag att jag kommer att sy en topp av kjoldelen och har börjat sprätta isär denna från livet.

Glittertunika

Å, den här glittriga tunikan har aldrig passat men för 25 kronor på en rea så kom den med mig hem som ”material”. Den funderar jag på att göra en tunn poncho av.

Favoritkofta

Åsså, min älskade bomullskofta som var helt perfekt tills jag tvättade den. Då fick den fel längd… Detta har jag tänkt åtgärda genom att virka på en kant nedtill i grått och svart.

Terylenebyxor ändras

Slutligen har jag de här gamla herrbyxorna av Terylene. Där ska jag fålla om nedtill och göra 40-talsbyxor med slag av dom.

Detta är planerna i skrivande stund, men jag vet hur det är… saker och ting kan ändras! Det tornar upp sig helt nya ideér efter nån dag. Det är bara kul när det händer kreativa saker i skallen. På mitt Instagramkonto: @antikasyfabriken kan du följa mitt arbete framåt med de här fantiserade sy-projekten (och även virk-projektet).

Hoppas att du har fått några små ideér till din vårgarderob. Skriv gärna och berätta i kommentarerna här nedan. Eller varför inte presentera i sygruppen Kreativ sömnad och Textilt återbruk på Facebook 😀.

Dela gärna till dina vänner för att inspirera dom till kreativ sömnad och textilt återbruk 😘!

7 reaktioner till “Nya vårkläder = sy om och fixa till de gamla

 1. Gunnel says

  Jag känner mig så inspirerad av inlägget. Nu ska jag också börja plocka fram sommarkläderna och inventera… 😃👍🏼

  Reply
  1. antikasyfabriken.se says

   Hej Gunnel!
   Så roligt att jag har fått inspirera dig till ett besök i garderoben för att fynda, lycka till!😀

   Kreativa hälsningar
   Lena Nilsson Sy PT online
   Antika Syfabriken

   Reply
 2. Eva-Lotte Bernekorn Sandin says

  Hej Gunnel!
  Så roligt att se dina idéer så här! Vill också understryka så underbart vacker den blommiga klänningen är; hoppas din ombyggnadsplan för den blir lyckad!

  Jag ägnar mig för övrigt själv åt hållbar textil men ligger på is i efterdyningarna av sjukdom och död i absoluta närområdet.

  Varm, med både vårlig och somrig ton, hälsning

  Eva-Lotte Bernekorn Sandin,
  Naturens Syster och Gyllne Stygnet broderiklubb

  Reply
 3. antikasyfabriken.se says

  Hej Eva-Lotte!
  Tack för dina fina kommentarer!
  Jag hoppas att du repar dig snabbt ifrån de tunga tider som du varit med om. Har egna erfarenheter av sådana perioder och jag kan varmt rekommendera sömnad och handarbete som en positiv och läkande del i återhämtningen.

  Önskar dig en skön vår och sommar med kreativa hälsningar
  Lena Nilsson Sy PT online
  Antika Syfabriken

  Reply
 4. Anne Uggla says

  Hej och tack för dessa inspirerande idéer! En hel del sådana plagg finns i min garderob (de flesta tyvärr sådana som på mystiskt sätt blivit mindre i garderoben, de är väl sura för att det var länge sen de fick komma ut och visa sig, kan man ju tänka;)…) Så – nu – mot garderoben fvb till symaskinen! Vänliga hälsningar/Anne

  Reply
  1. antikasyfabriken.se says

   Hej Anne!
   Tack för din fina kommentar och så kul att du sätter iväg mot din garderob för att fynda spännande syprojekt. I min Facebookgrupp Textilt Återbruk & Kreativ Sömnad finner du likasinnade och kan dela bilder på dina förestående omvandlingar.

   Kreativa hälsningar
   Lena Nilsson Sy PT online
   Antika Syfabriken

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.